VAPENREM, GUIDEN OM EN REM

Tillhör du skaran med jägare som ser en vapenrem som något i läder eller nylon som med visst skav håller vapnet på axeln? Kul! Det gör inte vi, om du orkar läsa vår guide om olika typer av vapenremmar så kommer du troligen hålla med oss om att en vapenrem kan vara så otroligt mycket mer än en vanlig rem. 

DUBBELREM - VAPENREM FÖR TVÅ AXLAR

Ok, en dubbelrem har de flesta sett eller sprungit på, ingen revolutionerande tanke i sig men den kan ge en fantastisk frihet vid rörelse. Dubbelremmen kan nästan alltid användas som en enkel eller dubbel vapenrem i samma rem, exempelvis 3HGR Light Harness är en sådan vapenrem som ger en stor rörelsefrihet och samtidigt är en traditionell vapenrem.  

Fördelar med dubbelrem

• Bekväm att bära under längre förflyttningar.
• Ger bra stöd för vapnet så att det sitter still.
• Frihet för båda händerna, bra tillsammans med vandringskäppar.

vapenrem dubbel

vapenrem takedown

VAPENREM - TAKEDOWN

En vapenrem med Takedownfunktion kan vara väldigt användbar när man inte vill riskera att vapenremmen trasslar in sig i föremål. Exempelvis när man klättrar upp i en skjutstege eller ett jakttorn. Vapenremmen kan då halveras i längd genom att man knäpper ett knäppe mitt på remmen. Remmen ligger då längsmed vapnet utan att hänga lös. Perfekt vid transport i bil, båt eller när man har vapnet löst i händerna och skall förflytta sig eller klättra i svår terräng. Finska 3HGR har en mycket bra och bekväm vapenrem i Takedownversion, 3HGR Takedown

I grund och botten är det en traditionell vapenrem som ger en extra funktion. 

Fördelar med takedownrem

• Minimerar risken för att fastna i olika föremål. 


VAPENREM SOM SKJUTSTÖD

Att använda en vapenrem som skjutstöd kan vara mycket framgångsrikt, det kräver en viss övning men med lite träning blir det ett fantastiskt stabilt skytte, dessutom med hjälp av något som alltid finns med. Just produkter som ger två olika användningsområden vurmar vi lite extra för. Man slipper ha med en pryl eftersom den ersätts av en som redan är med. I det fallet vinner man både vikt och utrymme. Åtminstone för mig är varje pryl som inte följer med i packningen en liten seger där man kan lägga sitt fokus på det man skall göra istället för en full väska. 

Förenklat kan man säga att det finns två typer av vapenremmar som ger skjutstöd. 

Straffande vapenrem

Denna typen av vapenrem straffas runt armbågen eller underarmen som håller i vapnet. Man får då en betydligt förbättrad stabilitet. Exempelvis 3HGR Overberget som följer med Tikka T3x är en sådan typ av vapenrem. 

straffande vapenrem

Vapenrem som skjutstöd

Det finns även vapenremmar som kan fästas runt föremål, exempelvis 3HGR The Original är ett exempel, man får då en vapenrem som fästs runt exempelvis träd. Det är kanske inte lösningen som du hinner använda på ett vildsvin som går loss och drar iväg men på toppfågeln när man har lite tid för förberedelse så är det en perfekt lösning. 

Stödet blir riktigt bra och träd brukar omge oss i naturen. 

3HGR The Original
vapenrem dubbel

vapenrem takedown

VAPENREM - BRÖSTBUREN

En bröstburen vapenrem är kanske inte det första jägare förknippar med en jägare. Det används snarare av försvar och personal vid taktiska insatser. Varför? De är helt enkelt oslagbart snabba från tanke till skott. För en passkytt kan denna typ av vapenrem ibland vara riktigt bra och effektiv. 

3HGR har utvecklat en vapenrem som förutom att vara en bra vapenrem även är ohyggligt snabb. 3HGR Driven ger dig möjligheten att ha händerna fria på passet medans vapnet hänger på bröster, på en bråkdels sekund kan man lyfta och trycka av skottet. Perfekt vid trånga pass och vildsvinsjakt eller annan drevjakt där det kan gå fort. 

Titta gärna på videon för att förstå mer hur man använder en bröstburen vapenrem.


VIKTIGA EGENSKAPER I EN VAPENREM

vapenrem med bra grepp

Bra grepp mot axeln

Självklarhet men lätt att missa

En gummerad yta ger ett bättre grepp mot axeln och låter dig tänka på annat än att hålla vapnet på sin plats på axeln.

Rätt rembygel

Självklart men viktigt

Det finns olika typer av rembyglar till olika vapentyper. På bilden visas de som är absolut vanligast förekommande. De kan öppnas utan verktyg och remmen kan då tas av. De finns även i ett utförande med lite smalare pinne som brukar finnas till Blaser. Utöver de vanligaste två finns även en QD variant som återfinns på en del Tikka och taktiska system med en rund infästning som med ett knapptryck tas ut. 


LÄNKAR TILL VAPENREMMAR

I guiden har vi nämnt 3HGR ett flertal gånger, finska 3HGR har innovativa och mycket fina vapenremmar för all typ av jakt. 

Länk till 3HGR hemsida

Netjakt AB är svensk distributör av 3HGRs produkter för återförsäljare och kunder i Sverige. För att se Netjakts sortiment av vapenremmar följ länken här. 

Allen Company är en amerikansk tillverkare av jakttillbehör och vapenremmar. Läs mer på deras hemsida om olika typer av vapenremmar. 

Rekommenderade varumärken

Jakttester.se

Recensioner och tester som förhoppningsvis hjälper dig i ditt val av utrustning. 

© Jakttester.se. All rights reserved.