Test av Primos Triggerstick

Vi har under lång tid använt Primos Triggerstick Gen III under skytte och jakt. Läs gärna mer om vad vi tycker om det och varför alla jägare faktiskt borde ha ett!

Primos triggerstick

Funktion Triggerstick

Det snillrika och enkla med en Primos Triggerstick är att man höjdjusterar skjutstödet snabbt, man trycker helt enkelt in en avtryckare och benen blir då frikopplade på mitten så att man blixtsnabbt kan justera höjden på stödet. Alla ben justeras individiuellt vilket gör att den anpassas till ojämnt underlag automatiskt.

Förutom att vara ett skjutstöd med en klyka så kan en mängd olika tillbehör sättas på den och användas till fotografering eller optik. 

Med senaste generationen (GEN III) kan även tripoden användas för sittande skytte eftersom benen kan fällas ut i betydligt större vinkel jämfört med tidigare generationer. 

MODELLER PRIMOS TRIGGERSTICK

Det finns tre olika grundmodeller till Primos Triggerstick. Den absolut mest populära och även den vi använt är en Tripod med tre ben. Primos Triggerstick finns även i tvåbent utförande och heter då Triggerstick Bipod samt med ett ben som Monopod. 

Förutom i olika benutföranden så finns de även i ett kort utförande speciellt anpassade för sittande skytte. 

Eftersom de långa modellerna på tredje generationen har möjligheten till at vinkla ut benen i en mycket stor vinkel mot tidigare generationer så har vi lite svårt att se behovet av de korta modellerna. De långa går alldeles utmärkt att sitta med på marken och skjuta med. 

Det är faktiskt imponerande med ett och samma skjutstöd som täcker såväl stående som sittande skytte på marken, det är ovanligt. Vid stående skytte så funkar det bra även för skyttar upp till åtminstone 190cm. viss inlutning behöver göras för att få en bra skjutställning till stödets 167cm. 

Primos Triggerstick Tripod
Primos Triggerstick avtagbar klyka

AVTAGBAR KLYKA

De flesta köper en Primos Triggerstick för att använda den som ett skjutstöd, rätt tänkt givetvis men tack var att klykan kan tas av så kan den användas tillsammans med massa olika tillbehör. Det gör att en Primos Triggerstick kan användas till så mycket med än just ett skjutstöd. 

Längst upp på Primos Triggerstick sitter en adapterplatta som med en knapptryckning tas loss och kan användas till kameror, kikare eller tillbehör såsom Spartan Davros. 

VILKEN MODELL SKALL MAN VÄLJA?

För oss är svaret givet, den med mest stöd. En Tripod ger stöd utifrån tre ben, den ger betydligt bättre stöd än den tvåbenta och spelar i en helt annan dimension än en monopod. För oss skall ett skjutstöd ge maximalt stöd för krävande skott och valet faller därför på en Tripod. 

Finns det nackdelar men en Tripod? Ja, vikten blir högre. Tripoden väger 1.4 kg. En Bipod med två ben väger 1.1 kg. Där är nackdelen, för oss går den tillkommande vikten att leva med eftersom den erbjuder ett så mycket bättre stöd. Utöver vikten kan vi inte se någon nackdel med den trebenta varianten, tvärtom!

KOMMER DEN ATT ANVÄNDAS?

Genom åren har jag köpt otaliga mängder med olika skjutstöd. Alla med ambitionen att de skall användas flitigt, det har de inte.... Förklaringen för min egen del är enkel, man har spanat in sin bock under sommaren, vet exakt hur han brukar röra sig på passet. Den 16e augusti så sitter man förväntansfullt och har ställt in benen på sin traditionella Tripod eller Bipod som stöd precis i rätt område. Tyvärr så blir det sällan exakt som man planerat, bocken har valt en annan väg in i betet och skjutstödet är inställt på fel område. 

Just här är Triggersticken oslagbar, man kan snabbt och ljudlöst justera om höjden och riktningen till verkligheten. Ett säkert skott kan tas och man får det lyckade jaktögonblicket man hoppats på.  

När man väl börjat använda en Primos Triggerstick så är den snabbt en favorit bland tillbehören. Den funkar i verkligheten vid rörlig och stillasittande jakt. 

Primos Triggerstick utfällda ben
Primos Triggerstick låsta ben
Primos Triggerstick skjutstöd
Primos triggerstick Gen III Tripod

Primos Triggerstick GEN III Tripod

Primos triggerstick Gen III Bipod

Primos Triggerstick GEN III Bipod

Primos Triggerstick tillverkas av amerikanska Primos. Just Primos Triggerstick har utvecklats i samarbete med Jim Shockey som är en legendarisk jägare. 

För att läsa mer om Primos besök deras hemsida: www.primos.com

I Sverige är Fondprodukter generalagent. www.fondprodukter.se

Rekommenderade varumärken

Jakttester.se

Recensioner och tester som förhoppningsvis hjälper dig i ditt val av utrustning. 

© Jakttester.se. All rights reserved.