Ok, det är inte ödmjukt att påstå sig kunna utse den bästa ljuddämparen för jakt, rent av gränsfall till oseriöst. Men enligt våra personliga preferenser är faktiskt RCC Carbonmodellerna de absolut bästa ljuddämparna för jakt. Redan när RCC släppte sina carbonmodeller väcktes vårt intresse, sedan dess så har vi bara använt RCC Carbon för all vår studsarjakt och här berättar vi mer om varför. 

test ljuddämpare för jakt

RCC Carbon ljuddämpare

Roger som äger och driver RCC i Falkenberg påpekade fördelarna med att ha en ljuddämpare i kolfiber vid ett samtal. Efter ett test så var jag övertygad och har varit det sedan dess. 

De mest uppenbara fördelarna är givetvis vikten, det blir lätta ljuddämpare vilket är något jag uppskattar vid all jakt, att släpa med så lite onödig vikt som möjligt. Det förbättrar även balansen i vapnet vid skytte.

En annan underskattad fördel är tystnaden, då menar jag inte i skottet, det låter lika mycket som när man skjuter med en traditionell dämpare. Utan tystnaden i skogen, kolfibern låter ingenting när grenar och ris slår emot den. Ni som har erfarenhet av jakt med ljuddämpare vet att det ibland kan kännas som om man går runt med en maracas i skogen. Varje snärt från en gren låter en hel del, det kan avhjälpas med tejp eller strumpor på dämparen men är alltså ett icke-bekymmer med en ljuddämpare i carbon.

ALLMÄNT OM LJUDDÄMPNING

Oavsett vilken ljuddämpare du har, tittar på, eller funderar på så lär det viktigaste vara hur mycket den dämpar. Det finns tyvärr väldigt lite data just på det området, hur kommer det sig? 

Ljud är knepigt, dels finns det inte en standard för hur test av ljuddämpare skall utföras. Det finns många parametrar som spelar roll i resultatet, ammunition, mätavstånd, mätvinkel, klimat & temperatur, mätutrustning och omgivning. Av den anledningen så kan man nästan bara titta på tester som gjorts sida vid sida vid ett och samma tillfälle med samma vapen och ammunition. Då bör man hamna nära en sanning förutsatt att man mätt på samma sätt vid samma tillfälle. Flera jakttidningar har genom åren gjort detta och tester finns att hitta på nätet. 

dB skalan är logaritmisk, en ökning av 3dB ger en fördubbling av ljudet men det är inte samma sak som det vi hör och uppfattar. För att människor skall uppleva en fördubbling av ljud behöver ljudet öka 10dB. dB skalan och hur den fungerar är ingenting som man ödmjukt kan säga att man greppar i sömnen. Tvärtom är den lite förvillande.  

Vanligt förekommande dämpningar är mellan 25-30dB, det är alltså hur mycket som ett gevärsskott dämpas med. Det är en mycket stor dämpning, knallen är fortfarande hög men udden av knallen är borta samt karaktären blir mindre aggresiv. En stor del av smällen som finns kvar är övergången till ljudets hastighet, man får en trycksmäll när kulans hastgihet ökar över ljudets hastighet (340 m/s). För de som varit med och skjutit Subsonic .22 ammunition med ljuddämpare har upptäckt att ljudnivån ibland är i paritet med luftgevär. Detta eftersom man inte har en ljudsmäll från övergången till över ljudets hastighet. 

RCC Carbon ljuddämpare
Ljuddämpare för jakt bäst i test

JAG VILL HA MAXIMAL LJUDDÄMPNING

Så tänkte åtminstone jag när jag köpte min första ljuddämpare, men är det så enkelt? Hur får man maximal dämpning? Kraftigt förenklat så är receptet enkelt. Maximal dämpning av knallen får man av största möjliga volym och ökad bygglängd framför pipan. Med den kunskapen så började jag tänka om, jag vill inte ha en oljetunna fram på mitt vapen, det skulle göra mig mindre rörlig och försämra balansen i vapnet vid skytte. 

Om ni läste stycket ovanför så såg ni att det krävdes 10dB ljudökning för att en människa skall uppleva en rejäl ljudskillnad. Med det i åtanke så valde jag istället en mindre ljuddämpare som ger mig bättre rörlighet, smidighet och framförallt balans i vapnet. Ljuddämpningen i en mindre ljuddämpare ger oftast 2-3 dB mindre dämpning i jämförelser gentemot betydligt större ljuddämpare. Med det som utgångspunkt så valde jag istället bland ljuddämpare som passade mig storleksmässigt. Helt enkelt en kompromiss mellan dämpning och rörlighet vid jakt.

RCC Carbon har en lysande lösning på problemet, en ljuddämpare i kolfiber (Carbon) som ger lägsta möjliga vikt i förhållande till sin storlek. Den är dessutom modulär, modulariteten innebär att man kan byta front på ljuddämparen. Fronten är licensfri och med den kortare fronten får man minimal förlängning av vapnet medans den längre fronten ger en förbättrad ljuddämpning. I mitt vapen faller det dessutom så väl ut att de båda fronterna samskjuter och därför inte ger någon skillnad i träffläge vid växling. Det kan aldrig garanteras eftersom alla vapen är individer. 

Den längre fronten används vid skytte och den kortare vid jakt. Smidigt och enkelt!

RCC Carbon ljuddämpare

Carbon ljuddämpare jakt

RCC Carbon M44-01

Förlänger vapnet 99mm.

En ljuddämpare med 44mm. diameter och en bygglängd på endast 99mm. Otroligt smidig ljuddämpare för rörlig jakt. 

Vikt 310 gram.

RCC Carbon M44-03

RCC Carbon M44-03

Förlänger vapnet 149mm.

En ljuddämpare med 44mm. diameter och en bygglängd på endast 149mm. Lätt dämpare med bra dämpning även för krävande kalibrar. 

Vikt 385 gram

Carbon ljuddämpare jakt

RCC Carbon M50-01

Förlänger vapnet 99mm.

En ljuddämpare med 50mm. diameter och en bygglängd på endast 99mm. Den större volymen ger en större dämpning.  

Vikt 350 gram

RCC ljuddämpare för jakt

RCC Carbon M50-03

Förlänger vapnet 149mm.

En ljuddämpare med 50mm. diameter och en bygglängd på 149mm. Klarar att dämpa även de riktigt stora kalibrarna med sin stora volym.

Vikt 425 gram

Till ovan ljuddämpare kan sedan fronter köpas extra. 01 modellerna levereras tillsammans med den kortare modulen och 03 modellerna levereras med den längre modulen. Beroende på vilken ljuddämpare du valt kan du sedan utöka med fronter om behov finns. 

LJUDDÄMPARE OCH KALIBER

En inte helt oviktig sak att ta hänsyn till vid val av ljuddämpare är vilken kaliber du har i förhållande till storlek på ljuddämpare. 

Vi kan börja med en enkel kaliber; 308W, den patronen har en liten gasmängd för ljuddämparen att ta hand om. Därmed behövs inte en speciellt stor volym på ljuddämparen för att dämpa på ett effektivt sätt. Ifall vi tar ett kulans syskon nämligen 30-06 så är det en annan sak, samma kula som i 308W men med massor av krut i patronen jämfört med 308W. Det innebär att ljuddämparen behöver en större volym för att hantera mängden gaser. 

I praktiken så är RCC Carbon M44-01 alldeles utmärkt till en 308W men till en 30-06 patron så blir den i minsta laget. Då kanske man skall gå upp till antingen RCC Carbon M44-03 eller till och med någon av M50 modellerna. 

CARBON I LJUDDÄMPARE, PÅLITLIGT?

En fullt befogad fråga, carbon är inte optimalt i ljuddämpare, krutgaserna är aggressiva mot bindemedlet i kolfibern. RCC har löst detta på ett bra sätt, insidan av kolfiberröret har klätts med en tunn beklädnad av aluminium, på så vis får inte krutgaserna direktkontakt med carbonet. 

En RCC Carbondämpare kan skjutas på samma sätt som en traditionell ljuddämpare innan avkylning krävs. I praktiken rekommenderas inte mer än 15-20 skott i följd utan avkylning, sunt förnuft råder, blir dämparen väldigt varm måste den givetvis kylas. Oftast inträffar detta vid besök på skjutbiografen. 

Efter flera års anvädning av RCC:s ljuddämpare i Carbon vid jakt kan vi bara rekommendera dem! Mycket bra produkter som ger en perfekt balans mellan vikt och ljuddämpning. Att de är snygga och tysta från grenpling är fördelar man får på köpet!

FÖRDELAR MED LJUDDÄMPARE

Den mest uppenbara fördelen med en ljuddämpare är givetvis just ljuddämpningen. Hundförare är extra glada i ljudämpare för att spara hundens hörsel. 

MINSKAD REKYL MED LJUDDÄMPARE

En ljuddämpare minskar rekylen med cirka 30-40%, minskad rekyl ger bättre skytte. Även en snabbare möjlighet till ett andraskott eftersom pipuppslaget är betydligt mindre.

Utraderad mynningsflamma

Vid vakjakt så kan en mynningsflamma ställa till det, bland annat tappar man värdefulla bråkdelar eller sekunder där man annars skulle kunna uppfatta en riktning på flock och det påskjutna djuret. 

Precision med ljuddämpare

En ljuddämpare ger ofta en förbättring i precision, träffbilderna blir alltså tätare. En del i det är att pipan roterar svänger mindre i skottet med en ljuddämpare monterad, effekten av pipsvängning varierar kraftigt beroende på hur grov pipa vapnet har. 

En stor effekt i precsionsökning är att rekylen minskar, en minskad rekyl ger en mer kontrollerad rekylupptagning. Alltså ingen rent tekisk påverkan på ballistiken utan snarare att skyttet förbättras då du som skytt får mindre rekyl att hantera på samma sätt från gång till annan. 

Rekommenderade varumärken

Jakttester.se

Recensioner och tester som förhoppningsvis hjälper dig i ditt val av utrustning. 

© Jakttester.se. All rights reserved.