TEST AV GPO KIKARSIKTEN

Vi har haft möjligheten att testa två olika GPO kikarsikten under höstens och vinterns jakter. Här delar vi med oss av våra erfarenheter och vad vi tycker om denna nya och trevliga bekantskap i optikvärlden! De kikarsikten vi testat är dels GPO Spectra 6X, 1-6x24 samt GPO Spectra 6X, 2-12x50. Nedan finner ni utlåtandet. 

Test GPO Spectra 6x, 1-6x24

Test GPO Spectra 6X, 1-6x24

Den ena kandidaten vi testat är GPO Spectra 6X, 1-6x24. Ett drevjaktssikte som åtminstone i produktbeskrivningen är mycket intressant. 

På lägsta förstoringen ger det ett synfält på hela 42 meter vid 100 meter. Det är riktigt bra och återfinns normalt sett endast på betydligt dyrare kikarsikten med ytterst få undantag. Det har även en behaglig eyebox som snabbt ger bild och skärpa över hela siktytan, kikarsiktet känns snabbt att arbeta med.  

Precis som man kan förvänta sig så är det belyst, belysningen är kraftig nog att vara dagbelyst även i soligt väder med snötäckt mark, belysningen kan regleras ned till ett minimum och fungerar utmärkt även i skymning även om detta siktet troligen inte kommer att användas speciellt ofta i skymning på grund av objektivets storlek. Vidare kan nämnas att det är en skarp och mycket liten belyst riktpunkt som åtminstone jag uppskattar. Påminner mycket om Zeiss RM60 som är mycket uppskattat bland jägare. Punkten täcker endast 5mm. / 100m. 

Test GPO Spectra 6X, 2-12x50

Vår andra kandidat blev ett mer ljusstarkt kikarsikte nämligen GPO Spectra 6X, 2-12x50. Förutom de två olika modellskillnaderna i objektivets storlek är Spectra 6X serien genomtänkt och homogen, samma vidvinkelokular som 1-6 modellen ger samma trevliga eyebox. Samma riktmedel och samma belysningskontroll. 

Som bilderna skvallrar om så har 1-6x24 modellen fått åka med på kombin till snabbare jaktformer och 2-12x50 modellen på studsaren som är med på bockjakt och lite mer precisons och ljuskrävande jaktformer. 

I redogörelsen för våra erfarenheter med produkterna så kommer vi att ange vissa egenskaper för båda då de är likvärdiga och andra kommer att särskiljas när de skiljer sig åt. 

Test GPO Spectra 6x, 2-12x50

Egenskaper Spectra 6X serien

 • • 6x. förstoringsväxel
  • 30mm. mellantub
  • Belyst riktmedel GPO iControl-G4i 
  • Automatisk avstängning av belysning 
  • Vidvinkelokular
  • Kompakt, lätt och diskret design
  • 1cm. klick / 100 meter.

EGENSKAPER SPECTRA 6X, 1-6X24

 • • Förstoring: 1-6x
  • Objektivsstorlek: 24mm.
   Tubdiameter: 30mm.
   Synfält @ 100m: 42m. / 7m.
  • Ögonavstånd: 97mm.
  • Storlek riktmedel @ 100m: 5mm.
  • Parallaxfri: 100m.
  • Klick: 10mm. / 100m.
  • Justeromfång @100m: 4m.
  • Ljustransmission: 90% (ISO 14490-5:2005)
  • Totallängd: 282mm.
  • Vikt: 459g.

EGENSKAPER SPECTRA 6X, 2-12X50

 • • Förstoring: 2-12x
  • Objektivsstorlek: 50mm.
   Tubdiameter: 30mm.
   Synfält @ 100m: 21m. / 3.5m.
  • Ögonavstånd: 97mm.
  • Storlek riktmedel @ 100m: 5mm.
  • Parallaxfri: 100m.
  • Klick: 10mm. / 100m.
  • Justeromfång @100m: 4m.
  • Ljustransmission: 90% (ISO 14490-5:2005)
  • Totallängd: 336mm.
  • Vikt: 593g.

Några egenskaper bland specifikationerna ovan som sticker ut är bland annat att det är korta och lätta kikarsikten. Egenskaper som jag uppskattar vid jakt. Riktmedlen är mycket små, det kan vara både bra och dåligt något vi återkommer till. Att det är klick i mm. och inte MOA är en fördel och ger ett europeiskt genomtänkt intryck. 

RIKTMEDEL GPO SPECTRA 6X

Båda de kikarsikten som vi testat har ett 4A riktmedel, alltså ett hårkors med avsmalnande stolpar och en belyst punkt i mitten. Punkten avviker inte från stolparnas storlek utan är endast en belysning i centrumskärningen. 

Det är högt ställda ambitioner att lyckas med en så liten punkt, ofta blir dessa punkter blödande när mycket ljus krävs. Detta har GPO lyckats fenomenalt med. Inga som helst blödningar oavsett ljusstyrka inom rimliga ljusinställningar i förhållande till omgivning. 

Man får helt enkelt en mycket liten punkt med kraft nog att synas knivskarpt även i soligt väder och snötäckt mark. Eftersom punkten är så liten så är det lätt att hålla på en exakt punkt vid inskjutning och få så bra grupper som skytt och vapen kan prestera. 

Iblandn kan en väldigt liten punkt vara en nackdel i ett snabbare drevjaktssikte, inte sällan så är rödpunkter så stora som 2MOA eller större, med GPO Spectra 6X, 1-6x24 modellen som vi testat så upplever vi inte att punktens storlek är till nackdel vid snabba situationer. Den är helt enkelt knivskarp och snabb. 

GPO kikarsikte riktmedel
GPO spectra vidvinkelokular

VIDVINKELOKULAR GPO SPECTRA 6X

Vidvinkelokular har blivit lite lätt urvattnat, mer eller mindre alla tillverkare har enligt egen utsago ett vidvinkelokular på sina nya produkter.  I fallet med GPO Spectra 6X så kan vi intyga att de faktiskt har ett vidvinkelokular, kikarsiktena har ett dokumenterat stort synfält och som bonus till detta en rejäl eyebox som är lätt att finna vid anlägg. Det blir därför ett mycket trevligt kikarsikte att titta i och använda vid praktisk jakt. 

Vidvinkeln ger dig större synfält vid en given förstoring än vad ett trängre kikarsikte skulle ge, alltså får du mer synlig bild vid fem gångers förstoring än vad man kan få med ett enklare okular som inte ger samma vinkel vid samma förstoring. 

Det blir helt enkelt lättare att finna målet för att ta ett snabbt och säkert skott.

På denna punkten tycker vi att exempelvis GPO Spectra 6X, 2-12x50 står sig mot exempelvis betydligt dyrare Zeiss Conquest V6 2-12x50. Priskillnaden till trots gör de samma sak lika bra. GPO har till och med ett aningen större synfält än Zeiss motsvarande modell och en helt jämförbar eyebox. 

TUBEFFEKT OCH FÖRVRÄNGNING

Åtminstone för tio år sedan var det vanligt med tubeffekt eller tunnelseende i kikarsikten. Det kändes som att titta rakt in i ett rör med lite bild i mitten. 

2021 skall vi förvänta oss att slippa detta, det gör man i GPO Spectra 6X serien, de har avsaknad av tubeffekt. 

Hos en del tillverkare även i lite högre prisklasser kan man uppleva att man tittar in i en sfärisk bild, effekten blir att bilden viker sig utmed kanterna och att du inte får raka linjer på olika objekt. Inte heller detta finns i Spectra 6X, bilden är helt enklet mycket ren och bra på alla sätt. 

GPO spectra kikarsikte

Utlåtande efter användning

Efter användning av ovan två nämnda sikten så är vi mycket imponerade, de är otroligt trevliga att använda och titta igenom. Att de dessutom kostar betydligt mindre än sikten som ger samma optik är en stor bonus. Vi uppskattar uppstickare i mellanklassen och GPO är absolut inget undantag, tvärtom det är en ny spelare att räkna med i framtiden. 

GPO har en lite annorlunda ambition, deras design, utveckling och kvalitetssäkring görs hos GPO i Tyskland mendans produktionen är förlagd till olika fabriker runt om i världen. I sin egen verksamhet så vill de undvika onödiga driftskostnader och på så vis ha möjligheten att leverera riktigt bra kvalitet och optik till väldigt rimliga priser.  

Vi kan varmt rekommendera att kika närmare på Spectra 6X serien från GPO om ni står i begrepp att köpa kikarsikte i 10.000 kronors klassen. En utmanare till GPO är Delta Optical som de senaste åren levererat otroligt fin optik till mycket bra priser. 

Länk till GPO (German Precision Optics)

Länk till svenska generalagenten Fondprodukter

Länk till Netjakt där GPO kan köpas och ni kan få råd inför ett köp.

Rekommenderade varumärken

Jakttester.se

Recensioner och tester som förhoppningsvis hjälper dig i ditt val av utrustning. 

© Jakttester.se. All rights reserved.