TEST AV SWAROVSKI KIKARSIKTEN

Vi har under ett par säsonger testat ett par olika kikarsikten från Swarovski i samband med jakt och skytte. I denna artikeln publicerar vi lite erfarenheter och omdömen från våra upplevelser med optiken. De kikarsikten vi testat är dels Swarovski Z81 2.3-18x56 samt Swarovski Z8i 1.7-13.3x42. Med tanke på att det är några av marknades dyraste kikarsikten så har vi utgått från vad man kan förvänta sig i prisklassen. Vi bedömer alltså inte med utgångspunkten att kikarsiktet konkurrerar med kikarsikten i mellanklassen utan i toppsegmentet. 

Test Swarovski Z8i 2.3-18x56

Test Swarovski Z8i 2.3-18x56

Den första modellen som användes var Swarovski Z81 2.3-18x56, kikarsiktet utrustades med ett BTF torn och användes för jakt och skytte inom 350 meter.

Parallaxjustering

En egenskap som vi tycker är självklart och som uppskattas på kikarsikten med förstoringsgrad närmare 20x är parallaxjustering. Inom Z8i serien har Swarovski varit mycket generösa med just parallaxjustering, samtliga modeller i serien erbjuder det utom Swarovski Z8i 0.75-6x20 samt Swarovski Z8i 1-8x24. Parallaxjusteringen ger dig som skytt möjlighet att eliminera parallaxfel som uppstår vid avstånd andra än det parallaxfria avståndet. Detta är en mycket viktig egenskap för toppfågeljägare eller skyttar som ställer höga krav på sin precision. En gammal tumregel är att parallaxfelet som kan uppstå är objektivets diameter / 100 meter. Dock är det en överdrift vid praktisk användning men felet kan absolut innebära en bom på en toppfågel eller grupper som växer avsevärt vid skytte på exempelvis 300 meter. 

Ljussvaga situationer

Swarovski Z8i 2.3-18x56 är Swarovskis mest ljusstarka kikarsikte i Z8i serien. Det är speciellt framtaget för pürschjakt och vakjakt vid krävande ljusförhållanden. Vid ett flertal tillfällen har vi jämfört det mot andra kikarsikten i premiumsegmentet samt övre mellanklassen, vi kan bara intyga att det håller riktigt bra ljusegenskaper till det absolut sista skjutbara ljuset. Bland modeller som vi jämfört med från Zeiss, Minox, GPO m.fl. har ingen kunnat erbjuda mer ljus. Det som kanske mest framträtt i samband med jämlörelse är att Swarovskis återgivning är väldigt neutral och lik det ögat ser. Det blir därför en naturlig återgivning av bilden som inte är förstärkt i något färgspektra.   

Swarovski BTF torn

En nyhet med Z8i serien är att BTF tornen inte behöver beställas vid leverans av kikarsiktet, de säljs som ett tillbehör för 2770 kronor. Man får då möjlighet att enkelt själv eller hos en återförsäljare av Swarovski eftermontera ett ballistiskt torn. Möjligheten att sedan ställa in sina ballistiska egenskaper för sin laddning och sitt vapen. Vi använde BTF tornet flitigt ut till 300 meter och det fungerade felfritt vid växlingar mellan olika avstånd. Det medföljer ett stort antal märkta ringa som man kan växla mellan för att anpassa sitt torn efter sin jakt eller sitt skytte. Ofta använder man 4 olika ringar där ändläget är 100 meter, första punkten 150 meter, en markerad tvåa för 200 meter, punkt för 250 och en trea för 300 meter.  

Ifall du har en kronograferad hastighet av din laddning i ditt vapen så kan du sedan använda Swarovskis app för att få fram de olika inställningarna som krävs för att sätta ringarna på plats. I vårt fall stämde detta helt vid inskjutning men inskjutning är alltid ett krav för att säkerställa att beräkning och kronograferingen var korrekt. 

Ifall du är en jägare som även uppskattar skytte på andra avstånd än 100 meter så kan vi varmt rekommendera BTF tornet, det är litet, smidigt och perfekt även i jaktsituationer samtidigt som det funkar perfekt när det är dags för ett krävande skott. 

BTF tornet kan även monteras på sidjusteringen för att kompensera vind eller framförhållning. 

Test Swarovski BTF torn

VÅRA ERFRANHETER AV SWAROVSKI Z8i 2.3-18x56

Swarovski Z8i 2.3-18x56 är det optimala ljusstarka kikarsiktet enligt vår mening. De optiska egenskaperna som du ser med ögat slår samtliga modeller från exempelvis Zeiss eller Leica i dagsläget. Normalt sett blir alltid någonting lidande när förstoringsväxeln blir så stor som på Swarovski Z8i, i Swarovskis fall så blir det faktiskt inte det. Ingenting är enligt oss optiskt försämrat mot tidigare Z6i som var sexväxlad, tvärtom är det är så nära perfektion man kan komma. Värt att tillägga är att det också måste vara perfektion i denna prisklassen.  

Optiska egenskaper Z8i 2.3-18x56:

Synfält

Det blir svårt att inte endast återge specifikationer när man talar om just egenskaper. Bland 56mm. objektiv är det ovanligt med ett så stort synfält som just i detta fallet. Hela 18.6 meter erbjuds vid 2.3x förstoring. Det ger bra möjligheter att ta ett relativt snabbt skott även vid trånga pass. Just synfältet erbjuder metervis mer synfält än kollegorna i branschen.

Eyebox

Eyeboxen är mycket rymlig, stabil och bekväm. Den är precis så bra som man kan fövänta sig i prisklassen vid alla förstoringar. Inga tendenser till tubeffekt eller kantoskärpa. Just Tubeffekt och kantoskärpa är något som finns hos kollegor till Swarovski som också levererar kikarsikten med 8 gångers förstoringsväxel. 

Belysningskontroll

Till vår stora glädje har Swarovski arbetat hårt med belysningskontrollen i Z8i serien. Den har krympt i storlek och har samtidigt knappar som bekvämt att manövreras med handskar vid kall väderlek. Först väljer man dag eller nattläge med ett vred, i respektive läge kan sedan två rejäla knappar på toppen användas för att justera intensiteten av ljusstyrkan. Belysningen är absolut stark nog för jakt dagtid utan att belysningen blir svag eller försvinner. 

Självklart är belysningen fortfarande kontrollerad av tilt och vinkel. 

Kromatisk aberration

Något jag själv är allergisk mot är blödningar av färg i högkontrastfält, det finns inte i detta kikarsikte. Stabil, naturlig återgivning av färger i naturliga och onaturliga föremål. Det är tydligt att Swarovski är nummer ett på optik. 

Test Swarovski Z8i 1.7-13.3x42

Test Swarovski Z8i 1.7-13.3x42

Efterfrågan om allroundsikte är större än någonsin hos oss. Inte så konstigt eftersom allround är mer allround än någonsin nu med 8 gångers förstoringsväxel. 

Smidigt allroundsikte

På en kombi som även används till Pürschjakt under vissa delar av året blev ett Swarovski Z8i 1.7-13.3x42 den perfekta lösningen. Det erbjuder ett rejält synfält vid lägsta förstoring (25.2 meter / 100 meter) samtidigt som objektivet ger tillräckligt med ljus vid pürschjakter. Att 42mm. obektivet dessutom är litet och smidigt nog att sitta på ett vapen som används vid mycket rörelse är en välkommen bonus. 

För användare som nöjer sig med 13.3 i maximal förstoring så har det även parallaxjustering vilket gör kikarsiktet perfekt i den bemärkelsen för toppfågeljakt eller skytte. Det är en ovanlig funktion i det aktuella förstoringsspannet och välkommet till marknaden!

Belysningskontrollen är densamma inom hela Swarovski Z8i och benämns mer i testet av storebror Swarovski Z8i 2.3-18x56 ovanför. 

Sammantaget så är det en suverän liten smidig lösning för all klövviltsjakt och småviltsjakt, passen kan vara rejält trånga med tanke på den låga lägstaförstorigen. Optiskt är det lika väl sammansatt som resten av Swarovski Z8i serien, det är enligt oss världens bästa serie av kikarsikten för kräsna jägare som inte vill kompromissa.

Pris vs. prestanda Swarovski Z8i

Är då kikarsikten ur Swarovski Z8i serien värda 15.000 kronor extra mot andra sikten i mellanklassen? Det beror helt på användaren enligt oss, det finns många aspekter att ta hänsyn till. Vissa användare letar alltid mest prestanda för pengarna, andra vill känna sig trygga och bekväma med att de gjort allt för att köpa det bästa som finns på marknaden. Swarovskis kunder är den senare kundkategorin eller är jägare som redan gått igenom vad mellanprisklassen har att erbjuda i optikväg. 

Vi själva blir lite uppspelta när det kommer ett suveränt prisvärt mellanklassikte från exempelvis Delta Optical eller GPO. Skiljer det då 15.000 kronor i prestanda mot ett sådant? Helt ärligt nej. Det skiljer i nyanser, egenskaper och detaljer mellan ett riktigt bra mellanklassikte och ett från Swarovski. När man tittar igenom de båda sida vid sida kommer en tydlig skillnad att synas men den är inte häpnadsväckande i de flesta fall. Kan ett GPO eller Delta Optical mäta sig med ett kikarsikte från Swarovski? Absolut inte, inte på någon punkt. Swarovski är inte heller bara bättre på enstaka punkter, de har ett perfekt paket av egenskaper, alltifrån lådan som kikarsiktet levereras i till funktioner och tekniska egenskaper är utvecklade till perfektion. Du kommer att kunna sitta längre på kvällen, ha bättre optiska egenskaper på samtliga punkter, bättre belysningskontroll, bättre känsla i alla mekaniska delar samt vetskapen om att du inte längre behöver fundera på ifall du skall byta till ett bättre kikarsikte.

En annan sak att väga in är andrahandsvärde, en produkt från Swarovski tappar inte i pris på samma sätt som många andra produkter. Det kan säljas eller bytas in med ett bra andrahandsvärde, det kostar därför inte lika mycket att äga ett Swarovski som mellanskillnaden indikerar. 

Rekommenderade varumärken

Jakttester.se

Recensioner och tester som förhoppningsvis hjälper dig i ditt val av utrustning. 

© Jakttester.se. All rights reserved.